53 dagar från injektion tills hon var borta

Historien om min mor, som aldrig tagit ett vaccin, aldrig haft influensan och inte varit sjuk sen 40-talet.

Hon föll dock för det mediala trycket och tog vaccinet.

53 dagar från injektion tills hon var borta.

Detta är anmält till Läkemedelsverket, natyrlisch. Vad som händer med den anmälan får vi se. Har inga större förhoppningar om någon rättvis bedömning, tyvärr.

Den 5 november fick min mor den 3:e, så kallade, boostersprutan. Pfzr Cominarty var namnet på den. Batch 31134TB.

Dagen efter sa min mamma: ”Något stämmer inte. Det är något som känns konstigt”.

Dagarna efter det blir hon allt mer förvirrad och desorienterad.

Den 12 november, efter att ha handlat med bil, sa hon: ”Det känns som att jag inte borde köra bilen längre. Glad att jag kom hem”.

De närmaste dagarna gick hon långsammare, glömde saker och började få problem med att prata.
Den 20 november åkte jag till akuten på Lasarettet med henne. Hon berättade ovanstående för läkarna och sjuksköterskorna. Efter tester fick hon diagnosen urinvägsinfektion (som kan orsaka yrsel) och skickades hem med antibiotika.

Den 26 november var hon tillbaka på sjukhuset och hennes symtom blev värre. Den här gången med min bror. Smittan är borta men hon skickas hem med rekommendationen att boka tid för utredning för vad detta kan vara. Så lång kommer vi aldrig.

1 december. När jag var hemma och besökte henne kände hon inte igen mig. Visste inte vad jag hette, åt väldigt långsamt och var väldigt förvirrad.

Dagen efter åkte jag igen till sjukhuset med henne. Den här gången blev hon inlagd.

Jag kom härefter att besöka henne på avdelningen mellan en och två timmar varje dag, 2-20/12. Samt dygnet runt de sista dagarna på ett äldreboende på hemorten, 24-28/12.

Den 5 december var hennes minne utplånat, totalt. Inga tecken på att komma ihåg något av hennes tidigare liv; familj, äktenskap, barn, hemadress, grannar, ingenting.

Den 8 december kunde hon inte prata mer. Bara något obegripligt svammel.
Vid det här laget hade alla tillgängliga tester gjorts, några av dem två gånger. Fem specialistläkare hade varit inblandade utan att ha någon aning om vad det kan vara. En av dem bad faktiskt om ursäkt för att de inte kunde reda ut detta. Om de inte hittar något vidare kommer det att rapporteras som en allvarlig biverkning av vaccinet.

Den 10 december var sista dagen hon kunde gå själv.

11 december kunde hon inte äta själv.

Den 12 december kunde hon inte sitta upp själv längre. Vaken en kort stund. Försökte prata. Otydligt, utan att förstå vad hon sa.

De två följande dagarna var hon okontaktbar.

15 december kunde vi inte mata henne så då fick hon dropp. Ingen kontakt idag heller. Bara sova.

16 december: lite soppa som mat men ingen kontakt. Sover bara och har kramper/ryckningar. verkar ha ont.

17 december: delirium, pekar slumpmässigt och försöker prata men vi förstår inte.

18 december: vaken kort stund. Sov mest. Ingen kontakt.

19 december: kan bara äta soppa med svårighet, svårt att få upp käken. Slumpmässigt rör hon armarna och har ryckningar. Ett steg ned från dagen innan. Pupillerna börjar tappa färg och bleknar bort. Ingen blick. Öppen mun. Gurgel andas tungt.

21 december: Förflyttad till ett äldreboende.

24 december (julafton): Första gången min far träffade henne sedan hon lades in på sjukhus. Han kände inte igen henne. Han frågade oss (min bror och mig) om hon verkligen var hans fru. Inte konstigt, eftersom hennes hälsa totalt har fallit samman, både fysiskt och mentalt de senaste veckorna. Nu är ögonen helt borta. Bara några ljusgrå cirklar.

Den dagen fick vi veta att de (läkarna från sjukhuset) kanske tror att hon har Creutzfeld-Jakobs sjukdom. Inte den (1) ärftliga varianten, inte den (2) som kommer från kött (inkubationstiden är upp till 10 år) utan den tredje, den sporadiska som orsakas av ett medicinskt ingrepp. I det här fallet, den 3:e sprutan. Så nu är hon klassad för palliativ vård i väntan på slutet. De säger det kan ta en vecka, ett par månader, ingen vet. Jag och min syster är hos henne dygnet runt.

26 december: Min bror hälsade på i ungefär en timme. Ingen kontakt. Små spasmer och sover hela tiden. Vilket verkar vara det bästa för henne. Att inte vara vaken alls.

27 december: Hemsk andning. Väldigt högt, skrikande, gurglande ljud hela dagen och hela natten. Som att hon var instängd i en tortyrkammare. Helt fruktansvärt. Vi ville bara att hon skulle släppa taget så det här skulle sluta. Vi bad sjuksköterskorna att skjuta in allt som krävs för att få detta hemska lidande att ta slut. Fruktansvärt! De mest hemska 48 timmarna i mitt liv. Trodde inte att det var möjligt att avsluta livet på ett sådant vidrigt sätt.

28 december: Normalt/lite högt andningsljud men väldigt snabbt. Cirka 50 andetag/minut. Sedan gick hon bort vid 22.15.

29 december: Neuroläkaren ringde för att bekräfta att resultaten från testerna från ryggmärgsvätskan var positiva för Creutzfeld Jakobs sjukdom. Han blev mycket förvånad över detta då det är mycket sällsynt. Speciellt i hennes ålder och även tillsammans med att få ett vaccin. Men nu vet vi det. Vaccin kan trigga igång en dödlig sjukdom.

I Sverige diagnostiseras cirka 10 fall per år, 1 av 1 miljon som får denna sjukdom. Alla är mellan 50-75 år. Aldrig äldre. Inte vad jag kan finna ut, i alla fall. Det betyder att hon är den enda över 80 år som någonsin har fått detta i Sverige.

Det finns cirka 3 968 000 personer över 50 år i Sverige. Hon fick vaccinet 313 dagar efter att de började med vaccinationerna. Om hon hade varit i intervallet 50-75 år är det ett odds på 1.240.000.000 (1,24 miljarder) för att få denna sjukdom av en slump/tillfällighet när hon fick sprutan. Att vara över 80 år ger ännu högre odds.

Får man den här diagnosen tar det normalt c:a ett år från symtom/besked till att man avlider. I detta fallet tog det bara 53 dagar.

Vad det var för ämne i sprutan som fick prionproteinerna i hjärnan att börja ”vecka” sig och sätta igång den här processen vet vi inte. En teori kan vara att det nya, oprövade, spike proteinet har fått prionerna att reagera och satt igång processen. Det kanske vi aldrig får veta.

I vilket fall, med all fakta i åtanke kan vi med säkerhet säga att denna sjukdom utlöstes av sprutan då symtomen började uppstå inom några timmar efter att hon fick injektionen. Ingen annan avvikande händelse fanns i hennes liv som kan förklara det här händelseförloppet.

85 % av denna sjukdom uppstår sporadiskt, som i detta fallet. Övriga 15 % är ärftliga, vilket vi inte har i släkten. Köttvarianten har vi aldrig haft i Sverige.

Berättelser

Jag lät mig luras

Jag lät mig luras att ta fyra sprutor. Den första var Astra Zeneca sedan Pfizer